AKTUELT

Aktuelt | Guide: Slik beiser du terrassen din
img

Guide: Slik beiser du terrassen din

Publisert: 07/05/21. Oppdatert: 14/06/21

Om det er over tre år siden du sist beiset terrassen, kan det være på tide med en ny runde denne våren. Her er rådene som gjør beisingen til en lek.

- Det viktigste er at det er rent, fast og tørt før du begynner å beise, sier Eirik hos Gjøco AS.

Om terrassen din er beiset eller oljet fra før, må du starte med å fjerne det som er igjen med Terrasserens. Unntaket er når du har brukt Herregård Oljebasert Terrassebeis og skal bruke den samme igjen, da trenger den bare å vaskes med Kraftvask.  

- Du kan rense terrassen når som helst, også når det regner, for underlaget skal være fuktig. Påfør Terrasserens, la det virke så lenge som mulig uten å tørke, bruk først terrasseskrubb og skyll deretter godt med hageslangen.

Larsen mener at terrasseskrubb og hageslangen oftest er bedre enn høytrykkspyler, høytrykkspyleren kan flise opp treverket lettere samt få skjemmende skjolder etter rensing. Om det er flere lag med olje eller beis som må vekk, har han et eksperttips:

- Bruk en spesielt effektiv Terrasserens med gel konsistens. Rull eller pensle det på terrassen, la virke, skrubb og spyl av.

 

Sjekk værmeldingen

Du har gjort terrassen skinnende ren, da er det vel bare å finne frem beisen – eller?

- Gjennom vaskeprosessen har du tilført mye fuktighet til materialet, så det er viktig at du lar terrassen tørke skikkelig før du begynner å beise, forteller Larsen.

- Tidlig om våren, når det er 8-10 grader om dagen og nattefrost, kan det gå over en uke før materialet er tørt. Når det blir varmere i været trengs det oftest 3-4 dager med oppholdsvær og sommertemperatur.

Du gjør altså lurt i å sjekke yr.no før du setter i gang. Husk at værgudene må spille på lag med deg også etter at beisingen er unnagjort.

- Om du bruker vanntynnet beis må underlaget være over 10 grader for at du kan beise, oljebasert beis kan påføres ned mot null grader så lenge det er tørt og frostfritt, sier eksperten.

  • Tips! Usikker på været fremover? Oljebasert beis tåler frost, samt regn én time etter påføring.

Eksperttipsene som sikrer godt resultat

En terrassebeis skal i utgangspunktet holde i tre sesonger, men det er avhengig av at du er nøye med forarbeidet og beisingen – og at du sørger for at terrassen vedlikeholdes godt.

- Vask terrassen hvert år, gjerne med en mild husvask og en vanlig hageslange, for å fjerne skitt og grønske, sier Eirik Larsen, og avslutter med seks eksperttips til deg som vil ha nabolagets flotteste terrasse:

  • Herregård oljebasert terrassebeis trenger ikke renses bort når du vil beise på nytt.

Vedlikeholdes med vasking og nytt strøk etter behov.

  • Oljebasert beis kan påføres med flere tynne strøk for å få et blankere resultat.
    Vær oppmerksom på at for mange og/eller tykke strøk kan føre til avflassing over tid.  
  • Ett strøk er nok hvis du bruker vanntynnet terrassebeis. Beisen skal trekke ned i underlaget og ikke danne film.
  • Ikke påfør beis før materialet er helt tørt, da det kan påvirke holdbarheten negativt.
  • Løse trefiber etter rensing av terrassen slipes lett bort før beising.
  • Les alltid bruksanvisningen bakpå spannet før du starter jobben, her finnes nyttige tips og triks for korrekt påføring og forarbeid.

 

Få Sommerhytta-looken

Kjartan og Knut valgte Gjøco-farger da de malte og beiset sin vinnerhytte i 2019-sesongen av Sommerhytta på TV 2. Selve hytta er malt med Gjøco Supermax, farge 486 Svart Harmoni. Terrassen er beiset i farge 6068 Sotgrå.

 

Relaterte artikler