Bryggene i Bergen
Linoljemaling anbefales spesielt til hus som er bygd før 1940 fordi mange våningshus ble behandlet med linoljemaling på denne tida. Har du først startet med linoljemaling, kan det være tryggest å fortsette med det. Et hus malt med linoljemaling og som overmales med andre malinger, kan få blærer i filmen. Men dette er imidlertid ingen regel. Mange går over fra linoljemaling til andre malinger med godt resultat. Om du er usikker på resultatet, anbefaler vi at du gjør en test på en del av solveggen først. Kommer det linoljeblærer, dukker de vanligvis opp etter en ukes tid. Dette er en rask test, og gir ingen garanti for at det kan dukke opp blærer ved en senere anledning.
Herregård Linoljemaling er en alkydforsterket linoljemaling. Den inneholder i tillegg til linolje som bindemiddel, en andel alkyd. Dette gjør at den ikke kritter så fort som ren linoljemaling og gir en sterkere film.
Viktig å vite om bruk av Herregård Linoljemaling:
- Veggen vaskes med Gjøco Husvask, for å fjerne støv og skitt og for å gi bedre vedheft.
- Løse malingsflak må skrapes/ børstes bort.
- Til grunning tynnes Herregård Linoljemaling med ca 10 % White Spirit. Påfør deretter 2-3 tynne strøk med utynnet Herregård Linoljemaling.
- Endeveden behandles med 3-4 strøk vått-i-vått.
- Det er viktig å male tynne strøk, fordi linoljemalingen tørker sent og tykke strøk kan føre til blæring.
- Mal etter sola. Sol på nymalt vegg kan føre til solblærer.
- Falming/ kritting er mindre synlig på lyse farger.
- I og med at linolje tørker sent, bør malinga brukes i måneder uten ”r” – det vil si fra mai til august.
Vegg malt med linoljemaling. Malingsfilmen har krakelert i et karakteristisk mønster som er naturlig for linoljemaling når den har stått en stund.
Lenker til andre sider:
– Gamle trehus