• NO
  • SE
  • DK
  • EN
  • NO
  • SE
  • DK
  • EN

Gjøco Sperregrunn

Gjøco Sperregrunn er en vanntynnet grunning basert på uretanmodifisert alkyd og høyverdige pigmenter. Den kan brukes på misfarget og gulnet underlag, og sperrer gjennomslag av nikotin, sot og andre fargestoffer. Den hemmer også gjennomblødning fra kvist på panel.

Den kan brukes på de fleste underlag som panel, bygningsplater, glassfibervev, tapet, gipsplater, gammel puss og betong m.m. Skal ikke brukes på ny betong.

Har du et rom med malt panel hvor kvisten synes som gule flekker, kan du overmale med ett eller to strøk Gjøco Sperregrunn og deretter påføre ønsket toppstrøk. Gjøco Sperregrunn kan også brukes som toppstrøk i rom hvor det ikke kreves høy vaskbarhet. Den er silkematt med en glans på 7-10. I og med at den inneholder alkyd vil den gulne litt i forhold til en akryl, som ikke gulner i det hele tatt.

På sterkt misfarget underlag og på ubehandlet panel anbefales minimum 2 strøk. Vær OBS på at kvaegjennomslag er et naturlig fenomen som over tid alltid vil kunne gjøre seg gjeldende.

Gjøco Sperregrunn har god utflyt og kan overmales med de fleste typer malinger, både vanntynnet og løsningsmiddelbaserte. Bruk maleverktøy av god kvalitet for å oppnå god finish.

Fremgangsmåte – for sperring og isolering på misfarget underlag og ny panel eller gulnet gammel panel:

  • Tørk av støv med lofri klut.
  • Påfør minimum 2 fyldige strøk med Gjøco Sperregrunn.
  • Ved fiberreising; slip lett med fint sandpapir.
  • Spikerhull og andre ujevnheter sparkles med Gjøco Sparkel. Puss over med sandpapir nr 120 og tørk bort slipestøv med lofri klut.
  • Påfør ønsket toppstrøk. Det anbefales Gjøco Fashion eller Gjøco Superfinish.

Fremgangsmåte – for grunning på tidligere behandlet underlag:

  • Rengjør med Gjøco Interiørrens og skyll/ vask over med rent vann.
  • Påfør 1 strøk Gjøco Sperregrunn.
  • Spikerhull og andre ujevnheter sparkles med Gjøco Sparkel. Puss over med sandpapir nr 120 og tørk bort slipestøv med lofri klut.
  • Påfør ønsket toppstrøk. Gjøco Fashion eller Gjøco Superfinish anbefales til toppstrøk.

Verdt å vite:

Gjennomblødning fra kvist:

Tre er et levende materiale som inneholder harpiks og kvister. Harpiksen har en tendens til å blø gjennom på kvistene og gi gule flekker på malingen. Furupanel er mer utsatt for dette enn gran, og spesielt ny panel. Ny panel bør derfor få stå noen uker før det behandles. Utsvetting av harpiks påvirkes av temperatur og fuktighet. Sterk fyring på vinters tid, spotlights i taket o.l. vil forsterke fenomenet. Det er viktig å være oppmerksom på at det finnes ingen behandling av kvister i dag som kan garantere mot kvistgjennomslag i evig tid. Vår erfaring er at i de aller fleste tilfeller er det nok med 2 strøk Gjøco Sperregrunn, og at den virker like godt som kvistlakk og vil sperre for kvistgjennomslag i mange år.

Hvis du likevel opplever at kvisten blør gjennom etter to strøk med Gjøco Sperregrunn, anbefales det å påføre 1 til 2 strøk til, og deretter ønsket toppstrøk. Det anbefales å vente med overmaling til etter fyringssesongen, slik at harpikssvettingen kan stabiliserer seg. Jo flere strøk med Sperregrunn, jo bedre effekt, og på spesielt vanskelig underlag kan det være nødvendig med mer enn 2 strøk.

Kvaelommer:

Gjøco Sperregrunn hemmer effektivt misfarging fra kvist, men har du panel med kvister som har store kvaelommer med harpiks vil det lønne seg å ta jobben med å skjære ut lommene. Det er spesielt gran som kan ha slike kvaelommer. Uansett om du behandler kvistene med Sperregrunn eller kvistlakk risikerer du at harpiksen renner ut og lager stygge flekker. Skjær ut lommene med en skarp kniv og vaske hullet med White Spirit. Tett hullet med Gjøco Akryl fugemasse og overmal med Gjøco Sperregrunn.

Svelling og krymping av panel:

Det er et kjent fenomen at panel påvirkes av luftfuktigheten, og vil krympe og svelle i takt med fuktigheten i lufta. Innendørsklimaet vårt varierer med årstidene. Lufta er fuktigst på høsten, og tørrest på senvinteren på slutten av fyringssesongen. Dette gjør at fuktinnholdet i panelet kan svinge fra ca 12% om høsten ned til 6% på våren.  Det kan derfor være lurt å male panel på våren når den har krympet fra seg for å unngå oppsprekking og striper langs panelbordene. Maler du panelbordene før oppsetting, trenger du ikke å ta hensyn til denne problemstillingen.
Panelet bør for øvrig ikke ha høyere fuktinnhold enn 11-12 % ved oppsetting, for å unngå at bordene sveller opp på høsten når luftfuktigheten blir høyere.