• NO
 • SE
 • DK
 • EN
 • NO
 • SE
 • DK
 • EN

Expertens bästa tips: Så färglägger du ditt hem

Skap ditt eget hjem med de fargene du selv liker best. Det finnes ingen fasit, mener Astrid Mienna.
Stue maling slett vegg, farge Duggrose

Kanskje er du en av de 125 000 som følger Instagramkontoen @miennasverden? Der deler Astrid Mienna tips, råd og inspirasjon om interiør – en lidenskap hun har hatt nesten så lenge hun kan huske.

– Jeg begynte å abonnere på interiørmagasiner da jeg tjente mine første penger som 15-åring, og har alltid vært opptatt av hvordan moter og farger henger sammen, sier hun.

– Det var sønnen min som tipset meg om å begynne med Instagram. Da jeg begynte å dele bilder fra vårt splitter nye funkishus med utsikt over Trondheim tok det helt av på følgerfronten.

Besøk @miennasverden og la deg inspirere!

 

Skaper harmoni

Mienna er utdannet fysioterapeut og akupunktør, og er skolert i å se helheten i hvert menneske. Et tankesett hun har overført til interiørverdenen.

– Vi må skape harmoni i hverdagen, både til oss selv og hjemmet vårt. Rydder vi hjemme, rydder vi også hodet vårt, mener hun.

Hun forteller at harmoni også preger fargetrendene akkurat nå.

– Fokuset ligger på å bruke naturmaterialer, og vi ser en generell dreining mot varmere fargepaletter og jordtoner. Bærekraftig forbruk er i vinden, og koronaperioden har forsterket tendensen. Den varme naturen gir oss trygghet, derfor velger vi beige, brunt og grønt i form av planter, forklarer hun.

Naturens fargekart: Her finner du interiørfargekart fra Gjøco

Enkle, rene linjer

– Selvsagt faller vi også for de støvete pastellene også. De som spesielt lykkes med det, er estetikerne blant oss, de som verdsetter designtradisjoner, med nøye valgte interiørobjekter og dekorative kunstgjenstander, forteller Astrid Mienna.

Enkle og rene linjer vil dominere interiørmagasiner og norske hjem i årene som kommer.

– En velkoordinert fargemiks, minimalt med nips og pynt, og ryddige bordflater. Det skaper en luksuriøs og behagelig stemning, sier hun og understreker:

– Det viktigste er allikevel at du skaper ditt drømmehjem hvor du lever med de møblene og fargene som du liker best. Det finnes ingen fasit, og ditt hjem er ditt valg.

Her er Astrid Miennas fem tips når du skal velge interiørfarger:

 1. Kartlegg hvilke farger du trives med. Se på garderoben din, sjekk hvilke inspirasjonsbilder du har lagret. Se hvilke farger du har på interiøret ditt, og ikke glem fargen på gulvet!
 2. Tenk på huset som en helhet. Bruk farger som harmonerer på tvers av rommene. Da blir det enklere å ommøblere senere.
 3. Ikke glem siktlinjene. Er det flere steder i huset hvor du ser gjennom flere rom samtidig? Da er det ekstra viktig at fargene harmonerer.
 4. Miks fargenyanser. Miks dempende varianter med dypere nyanser. Det gir et mer levende og variert uttrykk.
 5. Fargelegg etter bruk. Vil du at rommet skal gi deg energi, eller vil du finne roen? Husk at ulike farger har ulike egenskaper.

 

Naturens fargekart: Her finner du interiørfargekart fra Gjøco

Läs andra artiklar

Fashion – oljefärg till inomhusbruk

Fashion er vår beste maling til tre og panel! Den kommer i mange forskjellige glansgrader og passer perfekt på panel, karmer og dører.

Kalkmaling – effektfärg som ger en betongaktig yta

Gjøco Kalkmaling er en mineralsk kalkmaling til interiør bruk i tørre rom. Gir en levende og betongaktig overflate. Benyttes på bygningsplater, puss, betong og sparklede overflater.

Alle Rom – robust och tvättbar interiörfärg

Alle Rom er en flekkavvisende interiørmaling, og vår mest robuste akrylmaling, med gode bruksegenskaper – som skapt for aktive familier.