• NO
  • SE
  • DK
  • EN
  • NO
  • SE
  • DK
  • EN

Färgernas symbolik och betydelse

De allra flesta av oss har ett förhållande till färger. Det finns färger som vi tycker bättre om än andra, och färger vi helst undviker. Detta ändrar sig ofta genom livet – och vi låter oss påverkas av vad modet säger om färgval. Forskare har genom tiderna gjort många experiment för att lista ut färgernas fysiska och psykologiska påverkan på oss människor.

De har funnit att nyfödda barn gråter mindre och är lugnare i blått ljus, medan det motsatta sker i rött ljus. Ett experiment där befruktade fiskrom blev bestrålade med rosa ljus, gav 80% honor och 20% hanar. Med blått ljus kläcktes inga fiskyngel. Både människor och djur låter sig påverkas av ljusets färgenergi, oavsett om vi har färgseende eller inte. Det finns konstmålare som är blinda som kan känna färgen genom fingrarna.

Färgerna har sitt egna och viktiga språk. Hur vet vi att en tomat eller banan är mogen? Färgerna talar om för oss när kornet är moget och klar för att skördas, och när körsbären kan plockas och syltas. Årstiderna har sina egna färger som vi känner igen utan att behöva titta i almanackan. Färgerna är väsentliga i trafikmiljön. Vi stannar för rött ljus och kör för grönt, och röda skyltar betyder förbud medan blåa betyder påbud. Vattenkranen med kallt vatten har blå symbol och kranen med varmt vatten har röd. Även om färgerna på trafikljusena egentligen strider mot färgernas betydelse; rött indikerar aktivitet, men vi skall stanna – grönt indikerar ro och vila, men vi skall köra, hade det varit livsfarlig att ändra på det.

Varje färg har sitt språk som det är viktig att känna till och som kan användas med klokhet och eftertanke. Undersökningar visar emellertid att färgnyanser är lika avgörande för intrycket än om färgen är röd eller blå. En röd färg iblandat blått ger ett helt annat intryck än om den var blandad med gult. Den kan också dämpas vid användande av vitt eller svart. Färgerna skiftar också karaktär efter vilken bakgrund de har, och vilka färger de kombineras med. Oavsett är det intressant att känna till färgernas betydelse och påverkan.

Rødt

Rødt er en energisk og ildfull farge, som signaliserer aktivitet og dramatikk, kjærlighet og lidenskap. Den er blodets farge, og pulsfrekvensen vår øker i røde rom. Det hevdes derfor at den ikke bør brukes hvis du har høyt blodtrykk eller dårlig hjerte. Rødt stimulerer til fysisk aktivitet, og egner seg ikke på store flater i rom som skal brukes til hvile og rekreasjon. Rødt er en av de fargene som øyet lettest registrerer.  Den blir derfor brukt som signalfarge – stoppskilt – brannslukningsapparat – Røde kors osv.

Gult

Gult i interiør virker oppløftende, men kan også virke urolig og irriterende hvis det er en sterk og kraftig gulfarge. Den har en dobbel og selvmotsigende symbolikk. Fra gallevæskens gule farge som utrykker misunnelse og forræderi, til solens varme farge som utrykker lys og glede. Det sies at gult er intellektets farge. Skal du lese til eksamen bør du gjøre det i gule omgivelser. Det hevdes at gult ikke egner seg på soverom, spesielt ikke til barn, fordi det kan føre til dårlig søvn.

Orange

Oransje i interiør gir varme. Den signaliserer glede, bevegelse og nytelse. Oransje virker oppløftende på mange, og den jager triste tanker på dør. Oransje kan brukes der du ønsker å stimulere til aktivitet og kreativitet.

Grønt

Grønt signaliserer ro, likevekt og balanse. Den er naturens egen farge og gir rekreasjon og hvile.  Den er ideell i rom for konfliktløsing. Grønt er en god og nøytral farge for øynene og gjør at vi stresser ned. Det er ikke uten grunn at den ofte brukes i behandlingsrom og operasjonsstuer. Grønt er en sekundærfarge, og blandes av gult som er en varm farge og blått som er en kald farge. Grønt kan derfor være både varm og kald.

Blått

Blått hører til i den kalde delen av fargespekteret.  Blått er fargen for himmel, hav og uendelighet. Rom i blått gir god romfølelse i motsetning til rødt, som gjør rommet mindre. Før ble blått ofte valgt på kjøkken, fordi det er en svalende farge og også så ut til å holde fluene borte. Blått er en god farge på soverommet, den virker avslappende og gir deg god søvn. Blått oppfattes som formelt og konservativt, og er også den globale favorittfargen. Skal du på intervju, still i blått hvis du vil bli oppfattet som seriøs og ordentlig.

Turkis

Turkis hører også til i den kalde enden av fargespekteret, den er enda kaldere enn blå. Turkis er hygienefargen fremfor noen og blir ofte brukt i svømmebasseng, i dusjer og i kjøleskap. Den er kjølig og forfriskende og lar tankene gå til eksotiske strender og turkisblått hav. Turkis roer nervene og styrker immunforsvaret. I interiør bør vi være forsiktige med å bruke den på store flater, hvis vi da ikke er ute etter den kjølige effekten den gir.

Fiolett

Fiolett er ikke så ofte benyttet i interiør. Det er en farge som gir følelse av ærbødighet og verdighet, luksus og mystikk. I oldtiden ble fiolett brukt av konger og likemenn, fordi det var en eksklusiv farge. Vi forbinder ofte fiolett med kunstnere og kreativitet og er fargen for åndelighet og spiritualitet. Fiolett er an sammensatt og spesiell farge, så er den også en blanding av den varme og aktive rød, og den kjølige og rolige blå.

Beige og brunt

Beige og brunt forbindes med jordfarger og oppfattes ofte som trygt og stabilt, men også som fantasiløst og kjedelig. Beige og brunt er også treverket sin farge, og kan her komme til sin rett i interiøret. Hva med et parkettgulv i mahogny eller eik? Det er verken kjedelig eller fantasiløst. Beige kan brukes på veggflater med hell og kan friskes opp med bruk av f eks oransje på tilbehøret.

Svart

Svart er sammen med rødt og hvitt den mest symbolske av alle farger. Den er sorgens og dødens farge. Den absorberer alt lys og bør brukes med forsiktighet i interiør. Brukt på riktig måte og i små doser, kan den gi støtte til andre farger og skape effekt i interiøret. Det hevdes at svart bør unngås der vi spiser fordi den har uheldig virkning på appetitten. I moteverden har den en helt annen posisjon. Du er aldri feil kledd om du ankommer et selskap kledd i ”den lille sorte”. Svart er alvorets farge; en forretningsmann med et seriøst budskap ville fått problemer i en storblomstret dress.