• NO
  • SE
  • DK
  • EN
  • NO
  • SE
  • DK
  • EN

Fargenes symbolikk

De aller fleste av oss har et forhold til farger. Det er farger vi liker bedre enn andre, og farger vi helst unngår. Dette endrer seg ofte gjennom livet – og vi lar oss påvirke av hva moten forteller oss om fargevalg. Forskere har gjennom tidene gjort mange eksperimenter for å finne ut fargenes påvirkning fysisk og psykologisk på oss mennesker.

De har funnet ut at nyfødte barn gråter mindre og er roligere i blått lys, mens det motsatte skjer i rødt. Ett eksperiment hvor befruktet fiskerogn ble bestrålt med rosa lys, ga 80% hunner og 20% hanner. Med blått lys ble ingen fiskeyngel utklekket. Både mennesker og dyr lar seg påvirke av lysets fargeenergi, uansett om vi har fargesyn eller ikke. Det finnes kunstmalere som er blinde som kan føle fargen gjennom fingrene.

Fargene har sitt eget og viktige språk. Hvordan vet vi at en tomat eller en banan er moden? Fargene forteller oss når kornet er modent og klar for innhøsting, og når kirsebærene kan plukkes og syltes. Årstidene har sin egen farge som vi gjenkjenner uten å måtte se på almanakken. Fargene er essensielle i trafikkbildet. Vi stopper på rødt lys og kjører på grønt, og røde skilt betyr forbud og blå betyr påbud. Vannkranen med kaldt vann har blått symbol og kranen med varmt vann har rødt. Selv om fargene på trafikklysene egentlig strider mot fargenes betydning; rødt indikerer aktivitet, men vi skal stoppe – grønt indikerer ro og hvile, men vi skal kjøre, ville det vært livsfarlig å endre på dette.

Hver farge har sitt språk som det er viktig å kjenne til og som kan brukes bevisst. Undersøkelser viser imidlertid at fargenyansene er like avgjørende for inntrykket som om fargen er rød eller blå. En rød farge iblandet blå gir et helt annet inntrykk enn om den var blandet med gult. Den kan også dempes ved bruk av hvitt eller svart. Fargene skifter også karakter etter hvilken bakgrunn den har, og hvilke farger den kombineres med. Uansett er det interessant å kjenne til fargenes betydning og påvirkning.

Rødt

Rødt er en energisk og ildfull farge, som signaliserer aktivitet og dramatikk, kjærlighet og lidenskap. Den er blodets farge, og pulsfrekvensen vår øker i røde rom. Det hevdes derfor at den ikke bør brukes hvis du har høyt blodtrykk eller dårlig hjerte. Rødt stimulerer til fysisk aktivitet, og egner seg ikke på store flater i rom som skal brukes til hvile og rekreasjon. Rødt er en av de fargene som øyet lettest registrerer.  Den blir derfor brukt som signalfarge – stoppskilt – brannslukningsapparat – Røde kors osv

Gult

Gult i interiør virker oppløftende, men kan også virke urolig og irriterende hvis det er en sterk og kraftig gulfarge. Den har en dobbel og selvmotsigende symbolikk. Fra gallevæskens gule farge som utrykker misunnelse og forræderi, til solens varme farge som utrykker lys og glede. Det sies at gult er intellektets farge. Skal du lese til eksamen bør du gjøre det i gule omgivelser. Det hevdes at gult ikke egner seg på soverom, spesielt ikke til barn, fordi det kan føre til dårlig søvn.

Orange

Oransje i interiør gir varme. Den signaliserer glede, bevegelse og nytelse. Oransje virker oppløftende på mange, og den jager triste tanker på dør. Oransje kan brukes der du ønsker å stimulere til aktivitet og kreativitet.

Grønt

Grønt signaliserer ro, likevekt og balanse. Den er naturens egen farge og gir rekreasjon og hvile.  Den er ideell i rom for konfliktløsing. Grønt er en god og nøytral farge for øynene og gjør at vi stresser ned. Det er ikke uten grunn at den ofte brukes i behandlingsrom og operasjonsstuer. Grønt er en sekundærfarge, og blandes av gult som er en varm farge og blått som er en kald farge. Grønt kan derfor være både varm og kald.

Blått

Blått hører til i den kalde delen av fargespekteret.  Blått er fargen for himmel, hav og uendelighet. Rom i blått gir god romfølelse i motsetning til rødt, som gjør rommet mindre. Før ble blått ofte valgt på kjøkken, fordi det er en svalende farge og også så ut til å holde fluene borte. Blått er en god farge på soverommet, den virker avslappende og gir deg god søvn. Blått oppfattes som formelt og konservativt, og er også den globale favorittfargen. Skal du på intervju, still i blått hvis du vil bli oppfattet som seriøs og ordentlig.

Turkis

Turkis hører også til i den kalde enden av fargespekteret, den er enda kaldere enn blå. Turkis er hygienefargen fremfor noen og blir ofte brukt i svømmebasseng, i dusjer og i kjøleskap. Den er kjølig og forfriskende og lar tankene gå til eksotiske strender og turkisblått hav. Turkis roer nervene og styrker immunforsvaret. I interiør bør vi være forsiktige med å bruke den på store flater, hvis vi da ikke er ute etter den kjølige effekten den gir.

Fiolett

Fiolett er ikke så ofte benyttet i interiør. Det er en farge som gir følelse av ærbødighet og verdighet, luksus og mystikk. I oldtiden ble fiolett brukt av konger og likemenn, fordi det var en eksklusiv farge. Vi forbinder ofte fiolett med kunstnere og kreativitet og er fargen for åndelighet og spiritualitet. Fiolett er an sammensatt og spesiell farge, så er den også en blanding av den varme og aktive rød, og den kjølige og rolige blå.

Beige og brunt

Beige og brunt forbindes med jordfarger og oppfattes ofte som trygt og stabilt, men også som fantasiløst og kjedelig. Beige og brunt er også treverket sin farge, og kan her komme til sin rett i interiøret. Hva med et parkettgulv i mahogny eller eik? Det er verken kjedelig eller fantasiløst. Beige kan brukes på veggflater med hell og kan friskes opp med bruk av f eks oransje på tilbehøret.

Svart

Svart er sammen med rødt og hvitt den mest symbolske av alle farger. Den er sorgens og dødens farge. Den absorberer alt lys og bør brukes med forsiktighet i interiør. Brukt på riktig måte og i små doser, kan den gi støtte til andre farger og skape effekt i interiøret. Det hevdes at svart bør unngås der vi spiser fordi den har uheldig virkning på appetitten. I moteverden har den en helt annen posisjon. Du er aldri feil kledd om du ankommer et selskap kledd i «den lille sorte». Svart er alvorets farge; en forretningsmann med et seriøst budskap ville fått problemer i en storblomstret dress.