Linoljemaling er først og fremst å anbefale til gamle hus som tidligere er malt med denne type maling. Linoljemalingens positive egenskaper er at den trenger godt inn i treet, og at den slites naturlig ned i takt med værpåvirkningen. Ulempen med malingen er at den kritter etter forholdvis kort tid, noe som kan sees som at en mørk rød vegg blir rosa. Det er også alltid en fare for at det oppstår linoljeblærer, som også er en utfordring hvis du ønsker å gå over til andre typer maling.
Forbehandling
Underlaget må være rent og tørt før malingen påføres. Tidligere malte hus må skrapes rene for løs, gammel maling. Bart tre stålbørstes for å fjerne løse trefibrer. Fett og andre forurensninger fjernes med Gjøco Kraftvask. Skyll godt med rent vann. Flater som er angrepet av sopp/ alger behandles med Gjøco Sopp- og grønskefjerner.
Toppstrøk
Malingen røres godt om før bruk. Til første strøk eller flekking anbefales det å tynne ut malingen ca. 10% med Gjøco White Spirit, eventuelt med Gjøco Kokt linolje hvis underlaget er sterkt sugende. Deretter påføres det 1 – 2 strøk ufortynnet Herregård Linoljemaling. Linoljemaling skal påføres i tynne strøk for å få god gjennomtørk og for å unngå rynke/ blæredannelser. NB: En linoljemaling har andre egenskaper enn alkydbaserte malinger, og falmer og kritter mer. NB! Viktig med god tørk mellom strøkene. Linoljemaling tørker mye senere enn tradisjonell alkydmaling. Anbefalt brukt i perioden mai – august. Linoljen i malingen har en gul egenfarge, som kan gi avvik på enkelte farger.
I hvit og lyse farger anbefales tilsats av Gjøco Sinkoksidpasta, for å gi en mer holdbar film. Tilsats av sinkoksidpastaen kan gi en farge-endring i malingen.