• NO
 • SE
 • DK
 • EN
 • NO
 • SE
 • DK
 • EN

Male eller beise huset i sommer? Her er ekspertguiden

Begynner husveggene å se matte ut, malingen flasser av – eller ønsker du bare en forandring? Skyfrie sommerdager er skapt for maling, og med disse rådene er du sikret et perfekt sluttresultat.

Om husveggen er slitt, flasset og trist, kan det være på høy tid å bla i fargekart, sjekke værmeldingen, og sette av tid til en sårt tiltrengt fornying. Før du dypper penselen i malingsspannet er det tre ting du må sørge for:

– Underlaget må være rent, fast og tørt. Det er alfa omega når du skal male eller beise, sier Eirik Larsen i Gjøco.

Heldigvis er det like enkelt sagt som gjort, og vi lar Larsen forklare:

 1. Rent

– Bruk Gjøco Kraftvask som løser opp skitt, smuss og svertesopp, samtidig som det matter ned malingen som er på veggen fra før. Det gjør nemlig at den nye malingen sitter bedre. Påfør deretter Gjøco Sopp- & grønskefjerner umiddelbart etter vasking for det beste grunnlaget, dette skal ikke skylles av.

 1. Fast

– Det som ikke sitter ordentlig skal fjernes. Bruke en skrape for å få vekk løs maling og beis, og finn frem en stålbørste for treverk for å børste over grått trevirke slik at det blir friskt og fint.

 1. Tørt

– Hovedregelen er at man kan grunne, beise eller male når treverket har en fuktighet under 15 %, dette kan du raskt måle med en fuktmåler for trevirke. En grunnet, beiset eller tidligere malt kledning trenger normalt tre-fire regnfrie dager med sommertemperatur etter vasking, før det er klart til videre behandling. Dette gjelder også for nytt treverk som ikke er trykkimpregnert. Nytt trykkimpregnert trevirke skal normalt tørke 3-8 uker før man kan behandle det.

 

Maling eller beis?

Veggen din er ren, fast og tørr, og lengter etter å bli malt. Eller beiset? Ja, hvilket produkt skal du egentlig velge?

– Det kommer helt an på hvilket uttrykk du ønsker. Med en oljebeis ser du treverket med unikt fargespill gjennom. En vanlig dekkbeis viser trestrukturen samtidig som den har en heldekkende farge. Vanlig maling dekker treverket helt og gir de lengste vedlikeholdsintervallene. Dette er smak og behag, vi har produkter tilpasset de fleste behov, sier Larsen.

Unntaket er om du har en vegg som er malt fra før:

– Beis kan ikke legges utenpå maling eller dekkbeis. Har du maling fra før må du altså fortsette med maling, og har du brukt dekkbeis kan du velge å fortsette med dekkbeis eller maling. Det finnes heldigvis et hav av spennende farger å velge mellom, sier Eirik Larsen.

 

Grunning eller ikke?

Om du bruker maling eller dekkbeis, er det spesielt viktig at du grunner bart trevirke før du påfører dette.

– Normalt holder det å grunne «sår» som er ned til bart trevirke, altså plasser hvor den gamle behandlingen er helt borte. Et godt råd kan være å flekke «sårene» med valgt maling eller dekkbeis på stedene som nå er grunnet og tørre, før du maler eller beiser hele veggen med to strøk. Da blir resultatet jevnere, sier Eirik Larsen.

 • Tips! Har du gammel kledning som har vært utsatt for linolje, tjære eller fiskeolje? Ta kontakt med en lokal faghandel for råd om hvordan du bør behandle veggen.

– Det er også en stor fordel å bruke grunning under beis på ubehandlet trevirke for den beste beskyttelse, selv om man ikke «må». I disse tilfeller brukes Gjøco Oljegrunning i klar versjon, forklarer Larsen.

God planlegging er nøkkelen

– Maling og beising er ikke vanskelig. Et godt resultat handler hovedsakelig om planlegging og å ta seg tid til å gjøre et godt grunnarbeid, sier Eirik Larsen. To ting er ekstra viktig til selve malingsjobben:

 • Undersøk på forhånd hvilket utstyr du trenger underveis, så unngår du unødvendige pauser i malingen.
 • Bruk kvalitetsverktøy! Holdbarheten til maling og beis er beregnet ut ifra en viss tykkelse på malingsfilmen og ett pent resultat. Ved å bruke pensler og ruller av høy kvalitet, sikrer du at riktig mengde beis eller maling påføres overflaten.

– Husk å dekke til på forhånd, og jobb helhetlig. Det vil si at du bør gjøre ferdig hele lengder på bordene, kanskje et par bord om gangen, før du går videre til neste felt, sier Eirik Larsen.

 

Profftipsene som sikrer perfekt resultat

Larsen anbefaler å bruke hjelpemidler som forlengerskaft for å gjøre krevende jobber mindre arbeidsomme, i tillegg minner han om en typisk utfordring:

– De norske somrene er ikke 100 prosent til å stole på, så sjekk værmeldingen før du spretter malingslokket. Oljebasert beis og maling kan stort sett påføres fra null grader på underlaget, men du bør vente med vanntynnede varianter til temperaturen nærmer seg 10 grader. Du er også avhengig av at det er tørt en tid etter du har malt. En maling som Herregård Arctic Protection tåler regn etter en times tid ved 23 grader, andre trenger lenger tid, forklarer han.

Kanskje drømmer du om å få farge på ryggen samtidig som veggen får ny farge? Det kan være lurt å ta én ting om gangen:

– Det lureste er faktisk å male «etter sola». Da unngår man ulempen med å utsette malingen for direkte sollys og høy varme som kan gi solblærer, sier Eirik Larsen og avslutter med noen tips om det evige dilemmaet: Rull eller pensel?

– For de fleste malingstyper og dekkbeiser er det lurt å påføre med rull – og etterstryke med pensel. Rullen sørger for effektivitet, penselen sørger for at overflaten blir jevn og pen. Har du valgt oljebeis, er det oftest pensel som gjelder for å få ett jevnt og pent resultat.

 

Produkttips! Herregård Arctic Protection er Gjøcos beste og mest påkostede hybridmaling noensinne:

 • 16 års garanti på farge og glans
 • Ekstrem beskyttelse mot tøft nordisk klima
 • Selvrensende egenskaper mot skitt, smuss, svertesopp og begroing.
 • Regnsikker etter én time ved 23 grader og 50 % RH .

 

 

Les andre artikler

Hvordan bruke Gjøco Sperregrunn?

Gjøco Sperregrunn motvirker og begrenser gjennomblødning fra kvist. Den har veldig god dekkevne og god utflyt. Kan også brukes som toppstrøk.

Supermatt Rom gir lunhet til rommet

Bruk vår Supermatt rom og få en helt ny fargeopplevelse på ditt interiør.

Kalkmaling – effektmaling som gir betongaktig overflate

Gjøco Kalkmaling er en mineralsk kalkmaling til interiør bruk i tørre rom. Gir en levende og betongaktig overflate. Benyttes på bygningsplater, puss, betong og sparklede overflater.