• NO
 • SE
 • DK
 • EN
 • NO
 • SE
 • DK
 • EN

Hvordan bruke Gjøco Sperregrunn?

Gjøco Sperregrunn motvirker og begrenser gjennomblødning fra kvist. Den har veldig god dekkevne og god utflyt. Kan også brukes som toppstrøk.

Allround grunning som motvirker kvistgjennomslag

Gjøco Sperregrunn er en vanntynnet grunning basert på uretanmodifisert alkyd og høyverdige pigmenter. Den kan brukes på misfarget og gulnet underlag, og sperrer gjennomslag av nikotin, sot og andre fargestoffer. Den hemmer også gjennomblødning fra kvist på panel.

Den kan brukes på de fleste underlag som panel, bygningsplater, glassfibervev, tapet, gipsplater, gammel puss og gammel betong. Er ikke egnet til ny betong.

Har du et rom med malt panel hvor kvisten synes som gule flekker, kan du overmale med ett eller to strøk Gjøco Sperregrunn og deretter påføre ønsket toppstrøk. Gjøco Sperregrunn kan også brukes som toppstrøk. På sterkt misfarget underlag, gammel gulnet panel og på ubehandlet panel anbefales minimum 2 strøk. Vær OBS på at kvistgjennomslag er et naturlig fenomen som over tid alltid vil kunne gjøre seg gjeldende.

 • Effektiv mot kvistgjennomslag
 • Suveren dekk
 • Kan også brukes som toppstrøk i tørre rom
 • Matt og lun overflate, glans 05
 • Kan blandes i lyse farger
 • Slitesterk overflate
 • Fyldig og god konsistens
 • God flyt som gir en fin overflate

 

Slik bruker du sperregrunn


For sperring og isolering på misfarget underlag, og ny panel eller gulnet gammel panel
 1. Tørk av støv med lofri klut.
 2. Påfør minimum 2 fyldige strøk med Gjøco Sperregrunn.
 3. Ved fiberreising; slip lett med fint sandpapir.
 4. Spikerhull og andre ujevnheter sparkles med Gjøco Sparkel. Puss over med sandpapir nr 120 og tørk bort slipestøv med lofri klut.
 5. Påfør ønsket toppstrøk. Våre Fashion-serie anbefales til toppstrøk.

For grunning på tidligere malt underlag
 1. Rengjør med Gjøco Interiørvask og skyll/ vask over med rent vann.
 2. Påfør 1 strøk Gjøco Sperregrunn.
 3. Spikerhull og andre ujevnheter sparkles med Gjøco Sparkel. Puss over med sandpapir nr 120 og tørk bort slipestøv med lofri klut.
 4. Påfør ønsket toppstrøk. Våre Fashion produkter anbefales til toppstrøk.

 

Verdt å vite

Gjennomblødning fra kvist

Tre er et levende materiale som inneholder harpiks og kvister. Harpiksen har en tendens til å blø gjennom på kvistene og gi gule flekker på malingen. Furupanel er mer utsatt for dette enn gran, og spesielt ny panel. Ny panel bør derfor få stå noen uker før det behandles. Utsvetting av harpiks påvirkes av temperatur og fuktighet. Sterk fyring på vinters tid, spotlights i taket o.l. vil forsterke fenomenet. Det er viktig å være oppmerksom på at det finnes ingen behandling av kvister i dag som kan garantere mot kvistgjennomslag i evig tid. Vår erfaring er at i de aller fleste tilfeller er det nok med 2 strøk Gjøco Sperregrunn, og at den virker like godt som kvistlakk og vil sperre for kvistgjennomslag i mange år.
Hvis du likevel opplever at kvisten blør gjennom etter to strøk med Gjøco Sperregrunn, anbefales det å påføre 1 til 2 strøk til, og deretter ønsket toppstrøk. Det anbefales å vente med overmaling til etter fyringssesongen, slik at harpikssvettingen kan stabiliserer seg. Jo flere strøk med Sperregrunn, jo bedre effekt, og på spesielt vanskelig underlag kan det være nødvendig med mer enn 2 strøk.

 

Kvaelommer

Gjøco Sperregrunn hemmer effektivt misfarging fra kvist, men har du panel med kvister som har store kvaelommer med harpiks vil det lønne seg å ta jobben med å skjære ut lommene. Det er spesielt gran som kan ha slike kvaelommer. Uansett om du behandler kvistene med Sperregrunn eller kvistlakk risikerer du at harpiksen renner ut og lager stygge flekker. Skjær ut lommene med en skarp kniv og vaske hullet med White Spirit. Tett hullet med egnet fugemasse og overmal med Gjøco Sperregrunn.

Svelling og krymping av panel

Det er et kjent fenomen at panel påvirkes av luftfuktigheten, og vil krympe og svelle i takt med fuktigheten i lufta. Innendørsklimaet vårt varierer med årstidene. Lufta er fuktigst på høsten, og tørrest på senvinteren på slutten av fyringssesongen. Dette gjør at fuktinnholdet i panelet kan svinge fra ca 12% om høsten ned til 6% på våren.  Det kan derfor være lurt å male panel på våren når den har krympet fra seg for å unngå oppsprekking og striper langs panelbordene. Maler du panelbordene før oppsetting, trenger du ikke å ta hensyn til denne problemstillingen.
Panelet bør for øvrig ikke ha høyere fuktinnhold enn 11-12 % ved oppsetting, for å unngå at bordene sveller opp på høsten når luftfuktigheten blir høyere.

 

 

 

Les andre artikler

Supermatt Rom gir lunhet til rommet

Bruk vår Supermatt rom og få en helt ny fargeopplevelse på ditt interiør.

Kalkmaling – effektmaling som gir betongaktig overflate

Gjøco Kalkmaling er en mineralsk kalkmaling til interiør bruk i tørre rom. Gir en levende og betongaktig overflate. Benyttes på bygningsplater, puss, betong og sparklede overflater.

Male eller beise huset i sommer? Her er ekspertguiden

Begynner husveggene å se matte ut, malingen flasser av – eller ønsker du bare en forandring? Skyfrie sommerdager er skapt for maling, og med disse rådene er du sikret et perfekt sluttresultat.