• NO
  • SE
  • DK
  • EN
  • NO
  • SE
  • DK
  • EN

Hva er farge?

Alle farger er et samspill mellom lyset, øynene våre og fargestoff. Det er takket være lyset at vi kan se farger, og det er absorbering og refleksjon av lys på det vi ser som avgjør hvilke farger øynene våre fanger opp. Lyset vi ser fra solen oppfattes hvitt, men det inneholder alle fargene i regnbuen.

Så hva er egentlig farge?

Det øyet oppfatter som farge, er elektromagnetisk stråling i bestemte bølgelengder. Lyset kan spaltes i sju farger – regnbuens farger, også kalt spektralfarger eller monokromatiske farger. Hver av fargene har sin bølgelengde. Bølgelengdene for synlig lys er fra 380 nm til 750 nm. Vi har også mange andre typer elektromagnetiske stråler, som f eks røntgen, infrarøde og ultrafiolette stråler, men disse er ikke synlige for våre øyne.

 

Ord og uttrykk fra fargelæren

I fargeterminologien snakkes det ofte om primærfarger, sekundærfarger og tertiærfarger. Pigmentenes primærfarger er rød, blå og gul. Dette er de rene farger, som du ikke kan lage ved å blande andre farger. Blander vi blå og gul får vi grønn – rødt og blått blir lilla – rødt og gult blir oransje – dette er sekundærfarger. Sekundærfarger kan igjen blandes til tertiærfarger.

Fargesirkelen viser hva som er grunnfarger eller elementærfarger. De seks grunnfargene er gult, rødt, blått, grønt samt hvitt og svart. Svart og hvitt er ikke egentlig farger og finnes ikke i fargesirkelen.

Komplementærfarger er farger som står på motsatt side av hverandre i fargesirkelen. Komplementærfargen til rødt er grønt, komplementærfargen til gult er lilla osv.  Ønsker du å oppnå sterke kontraster kan du bruke farger som er komplementære.

Stirrer du lenge på et rødt felt, og flytter øyet, vil du se komplementærfargen – grønn. Dette fenomenet kalles etterbilde.

Mettede farger er farger som er så kraftige som de kan bli. Fargenyanser får vi når vi blander en grunnfarge med svart eller hvitt.

Les andre artikler

Hvordan bruke Gjøco Sperregrunn?

Gjøco Sperregrunn motvirker og begrenser gjennomblødning fra kvist. Den har veldig god dekkevne og god utflyt. Kan også brukes som toppstrøk.

Supermatt Rom gir lunhet til rommet

Bruk vår Supermatt rom og få en helt ny fargeopplevelse på ditt interiør.

Kalkmaling – effektmaling som gir betongaktig overflate

Gjøco Kalkmaling er en mineralsk kalkmaling til interiør bruk i tørre rom. Gir en levende og betongaktig overflate. Benyttes på bygningsplater, puss, betong og sparklede overflater.